Σήμερα, έτσι εντελώς τυχαία (!) , μου ήρθε να σας παρουσιάσω μία άγνωστη κοινότητα της Κύπρου. Πρόκειται για το χωριό Μαρί, της επαρχίας Λάρνακας. Από την ιστοσελίδα της κοινότητας πήρα τις πιο κάτω πληροφορίες.
Στο τέλος του κειμένου υπάρχει χάρτης της περιοχής καθώς και λίγες πληροφορίες για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του βασιλικού που γειτνιάζει (!) με την κοινότητα
Στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Λάρνακας, μόλις 39 χιλιόμετρα από την πόλη της, ξεπροβάλλει το Μαρί. Είναι το τελευταίο χωριό της επαρχίας Λάρνακας και αποτελεί το φυσικό σύνορο της επαρχίας Λάρνακας με τη Λεμεσό. Μ’ άλλα λόγια βρίσκεται νοτιοανατολικά της Καλαβασού και νότια του Ζυγιού.
Είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 80 μέτρων. Στα ανατολικά του οικισμού ρέει ο Βασιλικός ποταμός.
Το χωριό υπήρχε με αυτή την ονομασία από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Βρίσκεται σημειωμένος σε παλαιούς χάρτες με το όνομα Marin. Ο Ντε Μας Λατρί το αναφέρει σαν φέουδο που παραχωρήθηκε από τον βασιλιά σε ευγενείς.
Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι της κοινότητας Μαρί ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Όλοι οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν και αυτoί με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 όταν οι τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν από την ηγεσία τους να μεταβούν στα κατεχόμενα και ελληνοκύπριοι πρόσφυγες ήρθαν και κατοίκησαν στο χωριό, η γεωργία και η κτηνοτροφία εξακολουθούσε και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι το κύριο βιοποριστικό επάγγελμα τους.
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις ασχολίες των κατοίκων κατέχει η ελαιοκαλλιέργεια. Αυτό άλλωστε μαρτυριέται και από τις καλλιεργημένες εκτάσεις με ελαιόδεντρα που απλώνονται στο χωριό. Τα βασικότερα στάδια ελαιοκαλλιέργειας θεωρούνται η φροντίδα του εδάφους και η περισυλλογή των καρπών.
Στο Μαρί υπάρχουν δυο λιμάνια, το ένα λειτουργεί ως βιομηχανικό λιμάνι και το άλλο ως ψαρολίμανο.
Σταθμός Βασιλικού: Ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Βασιλικού αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Η σημασία του βασικού αυτού έργου υποδομής είναι στενά συνυφασμένη με την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.
Ο Σταθμός είναι έργο ψηλής τεχνολογίας και η πρώτη φάση αποτελείται από δύο συμβατικές μονάδες παραγωγής ισχύος 130 MW η κάθε μία με χρησιμοποιούμενο καύσιμο το μαζούτ και ένα αεριοστρόβιλο ισχύος 38 MW με χρησιμοποιούμενο καύσιμο το ντίζελ. Η δεύτερη φάση του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού του Βασιλικού αποτελείται από μία συμβατική μονάδα των 130 MW. Στη Μονάδα αυτή έχει εγκατασταθεί σύστημα αποθείωσης των καυσαερίων για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του θείου πιο κάτω από τα όρια που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για Μεγάλες Εγκαταστάσεις Καύσης.
Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος του Σταθμού ανέρχεται σήμερα σε 428 MW.