Ίσως πρόκειται για την πιο απομονωμένη κατοικημένη περιοχή στον κόσμο. Ανήκει, μαζί με μερικά άλλα νησιά στην Ινδία, και τα τελευταία χρόνια έχει ανακηρυχθεί σε κλειστή περιοχή για ξένους. Το Νησί κατοικείται από μια φυλή που δεν επιθυμεί να έχει καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Οπλισμένοι με τόξα και ακόντια, επιτίθενται σε όποιο ξένο πλησιάζει στο νησί, ενώ όποιος έχει την ατυχία να πέσει στα χέρια τους, σφάζεται επί τόπου! Τα μέλη της φυλής αριθμούν από 50 έως 400 μέλη (κανείς δεν ξέρει να πεί με ακρίβεια) και θεωρούνται ότι κατοικούν το νησί τα τελευταία 60,000 χρόνια!
Το νησί έχει μια έκταση 28 τ.μιλίων και προστατεύεται από ένα κοραλλιογενή ύφαλο. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα πυκνό δάσος. Οι Σεντινελέζοι πιστεύεται ότι ασχολούνται με το κυνήγι και το ψάρεμα ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις καλλιέργειας της γης.
Όσες απόπειρες έγιναν μέχρι σήμερα για να υπάρξει μια επαφή με τη φυλή, έχουν αποτύχει. Δημοσιογράφοι, επιστήμονες, ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχουν δεχτεί όλοι καταιγισμό από τις σαϊτιές των Σεντινελέζων μόλις έφτασαν στο βεληνεκές των τόξων τους. Απο τα μέσα του 19ου αιώνα, υπάρχουν καταγραμμένες αναφορές σε διάφορες προσπάθειες επαφής με τη φυλή, κυρίως από τους Βρετανούς. Το 1880, μια μικρή ομάδα Βρετανών στρατιωτών, έφτασε στο νησί και κατάφερε να πάρει μαζί της δύο ηλικιωμένους (μάλλον ζευγάρι) και τέσσερα μικρά παιδιά που δεν μπορούσαν να τρέξουν μακριά και τους πήραν μαζί τους στην βάση τους για να τους εξετάσουν. Οι δύο ηλικιωμένοι αρρώστησαν αμέσως και πέθαναν, ενώ τα παιδιά τα έστειλαν αμέσως πίσω δίνοντας τους δώρα και φαγητά για να πάρουν στη φυλή τους. Από αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνεται εκείνο που υποστηρίζουν διάφοροι επιστήμονες για τη συγκεκριμένη φυλή. Ότι δηλαδή η πολυ-αιώνια απομόνωση τους είναι η αιτία που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα, κάτι που τους κάνει τρομερά ευάλωτους ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές ιώσεις.
Η τελευταία επαφή με τη φυλή των Σεντινελέζων, έγινε το 2006 όταν δυο ψαράδες ψάρευαν καβούρια στα ανοιχτά του νησιού. Το βράδυ έριξαν άγκυρα και αποκοιμήθηκαν μέσα στη βάρκα τους. Για κάποιο λόγο όμως η άγκυρα λύθηκε και η βάρκα παρασύρθηκε στο νησί. Οι δύο ψαράδες συνελήφθηκαν και σκοτώθηκαν επί τόπου. Όταν οι συγγενείς τους απαίτησαν από την Ιδνική κυβέρνηση να πάρουν τις σωρούς τους πίσω, η αστυνομία αναγκάστηκε να στείλει στην περιοχή ένα ελικόπτερο. Η απάντηση φυσικά ήταν και πάλι μια βροχή από βέλη και ακόντια.
Η φυλή των Σεντινελέζων κατάφερε να επιβιώσει από το τσουνάμι του 2004 χωρίς καμία απώλεια. Ενώ στον υπόλοιπο κόσμο περισσότεροι από 230,000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι κάτοικοι του Βόρειου Σεντινέλ “ένιωσαν” την απειλή και σκαρφάλωσαν στα ψηλότερα σημεία του νησιού. Μετά από τρεις μέρες, ένα ελικόπτερο με διασώστες πέταξε πάνω από το νησί και έριξε φάρμακα και φαγητό. Μια ομάδα από πολεμιστές, βγήκε τότε από το δάσος και άρχισε να επιτίθεται στο ελικόπτερο. Ο επικεφαλής της ομάδας δήλωσε αργότερα ότι από την αντίδραση των ιθαγενών τους φάνηκε ότι μάλλον δεν ήθελαν καμία βοήθεια.
Εδώ μπορείτε να δείτε πλάνα που τραβήχτηκαν από μια μη κυβερνητική ομάδα στις αρχές του 1990 όταν προσπάθησαν και πάλι με φιλικές διαθέσεις να προσεγγίσουν το νησί (βίντεο)