Μέρα με τη μέρα οι Κύπριοι bloggers πληθαίνουν. Όπως εξάλλου συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Με τη διαφορά ότι οι Κύπριοι έχουν κάποια ιδιαίτερα , κοινά χαρακτηριστικά. Γενικά θα μπορούσαμε να τους ξεχωρίσουμε από τα εξής:
1. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν την Κυπριακή διάλεκτο για να γράφουν. Γι αυτούς η διαφορά γλώσσας με διάλεκτο και γραπτού με προφορικό λόγο είναι δύσκολα πράγματα για να αντιληφθούν. Θεωρούν ότι η χρήση της Ελληνικής γλώσσας από τους Κύπριους είναι ένδειξη αποδοχής κατωτερότητας και κόμπλεξ. Ένα είδος ξενολατρίας που οι ίδιοι δεν έχουν. Αντίθετα θεωρούν τους εαυτούς τους συνειδητοποιημένους Κύπριους που δεν ντρέπονται για την καταγωγή και τη γλώσσα τους (λες και οι άλλοι ντρέπονται) και γενικά κάνουν κατάχρηση της Κυπριακής γλώσσας. Διότι χρήση της Κυπριακής διαλέκτου κάνει ο Β. Μιχαηλίδης ή ο Λιπέρτης ας πούμε. Να μιλώ σαν κτίστης σε οικοδομή λέγοντας «άμπουλα» ή «ράουνταπαου» ή «τζιε σιγα ρε πελλέ!» δεν είναι Κυπριακή διάλεκτος.
2. Σχεδόν όλοι έχουν αστεία Κυπριακά ονόματα Τα ονόματα των blog τους είναι αστεία κυπριακά του στυλ «η σηιλλόπελλη», «ο κουρούπεττος» , « ο μαννοκίκκηρος» κλπ. Προσπαθούν ακόμα και από το όνομα να εντυπωσιάσουν και να δώσουν την εντύπωση μιας φάσης «χαβαλέ» που θυμίζει περισσότερο ανόητη Κυπριακή κωμική σειρά.
3. Ασχολούνται όλοι με «καυτά» κοινωνικά θέματα που «πουλούν» Προσπαθώντας να κρατήσουν την παράδοση του blogger , σχολιάζουν ,τάχα καυστικά , και με αποτυχημένες απόπειρες χιούμορ, τα καθημερινά τεκταινόμενα. Δεν παιδεύονται με δύσκολα θέματα, αλλά ασχολούνται με τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα. Όταν έχουμε προεδρικές βρίζουν τους υποψηφίους , την παρούσα κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Στις Αρχιεπισκοπικές σχολίαζαν τους «παπάες» με τα γνωστά επίθετα, στις γιορτές μιλούν για το πόσο τρώει ο «κυπραίος». Βρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, την δωρεάν παιδεία, τους «μπάτσους» και γενικά τα θέματα τους θυμίζουν στην καλύτερη περίπτωση συζητήσεις εφέδρων στη διάρκεια ασκήσεων , τις γνωστές αμπελοφιλοσοφίες του καφενείου.
4. Εντυπώσεις – Επιχειρήματα 10-0. Παρ’όλη την έντονη και καυστική κριτική, δεν έχουν επιχειρήματα ούτε και λύσεις στα προβλήματα που θίγουν. Απλά εντυπωσιάζουν με διάφορες δηλώσεις και προτάσεις (απο’κείνες που χρησιμοποιούν συχνά τα δελτία ειδήσεων στους τίτλους τους για να ανεβάσουν την τηλεθέαση)
5. Έχουν ορκισμένους χρήστες Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του , 5-10 το πολύ, είναι φανατικοί υποστηρικτές τους. Είτε είναι φίλοι τους είτε ακόμα και οι ίδιοι με άλλο ψευδώνυμο. Σχολιάζουν πάντα τα άρθρα με διθυράμβους και ταυτίζονται πλήρως με τα όσα λέει ο bloger-Θεός τους.
6. Templates με φαντασία! Τα templates που χρησιμοποιούν είναι πάντα έτοιμα χωρίς καμία επέμβαση , ούτε και στα χρώματα ή το λογότυπο. Είναι τα πιο γνωστά και διαδεδομένα που χρησιμοποιούν άλλα 5 εκατομμύρια blogers στον κόσμο. Σε μερικές περιπτώσεις δεν κάνουν τον κόπο να φύγουν από τα έτοιμα μενού ούτε τα κουμπιά που δεν θέλουν και έτσι αυτά οδηγούν συχνά σε “page not found”