Δηλαδή οι αισθήσεις του μπλέκονται με αποτέλεσμα να μπορεί να βλέπει τους αριθμούς σαν σχήματα. Όπως ο ίδιος δηλώνει, στο μυαλό του οι αριθμοί από το 1 εώς το 10,000 ,έχουν ο καθένας και από ένα ξεχωριστό μοναδικό σχήμα. Το αποτέλεσμα μιας μαθηματικής πράξης έχει συχνά την εικόνα ενός τοπίου. Σαν παράδειγμα αναφέρει ότι το 289 έχει ένα σχήμα αρκετά άσχημο, ενώ το 333 είναι αρκετά «ελκυστικό». Τα σχήματα των αριθμών είναι τόσο ξεκάθαρα στο μυαλό του που ο Daniel φτιάχνει και ζωγραφικούς πίνακες με αυτά. Ο πιο γνωστός του πίνακας είναι εκείνος του αριθμού π.
Και μια και αναφέραμε το π, ο Daniel Tammet έχει το παγκόσμιο ρεκόρ απομνημόνευσης των δεκαδικών ψηφίων του π. Το Μάρτιο το 2004 στην Οξφόρδη είπε 22,514 ψηφία του π, μέσα σε 5 ώρες.
Επίσης μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Φινλανδικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Λιθουνιανά, Ρουμανικά, Ισλανδικά, Ουαλλέζικα και Εσπεράντο. Τον τελευταίο καιρό φτιάχνει μια δική του γλώσσα που ονομάζεται Mänti.
Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ που μιλά για τη ζωή του , του ζήτησαν να υπολογίσει το 37 στην 4η. Απάντησε με ακρίβεια σε λιγότερο από 1 λεπτό δίνοντας τη σωστή απάντηση 1,874,161. Ενώ σκεφτόταν την απάντηση ο Daniel , έφτιαχνε πάνω στο τραπέζι σχήματα με το δάχτυλο του. Αργότερα εξήγησε ότι έκανε τους υπολογισμούς του μέσω των σχημάτων των αριθμών. Όταν αργότερα του ζητήθηκε να διαιρέσει το 13 με το 97 του ζητήθηκε να απαντήσει με ακρίβεια 32 δεκαδικών. Το έκανε συνεχίζοντας μέχρι τα 100 δεκαδικά ψηφία (!)
Σύμφωνα με τον καθηγητή νευρολογίας του Κέιμπριτζ Simon Baron-Cohen , ο αυτισμός είναι ένα μίγμα ικανοτήτων και ανικανοτήτων για τα άτομα που πάσχουν από αυτό. Ο Daniel όμως παρουσιάζει μόνο τις «ικανότητες» της πάθησης του. Ως μωρό έπασχε από επιληψία και έκλεγε συνέχεια μέχρι την ηλικία των 2 χρονών. Η μόνη πιθανότητα να σιωπήσει ήταν να τον τυλίξουν ολόκληρο οι γονείς του σε μια σκούρα κουβέρτα και να τον κουνήσουν για αρκετή ώρα ρυθμικά.
Άτομα όπως τον Daniel Tammet υπάρχουν ελάχιστα στον κόσμο. Μετρούνται μόλις στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όμως ο Daniel καταφέρνει να εκπλήσσει τους επιστήμονες σπρώχνοντας τις μαθηματικές του ικανότητες πέρα από τα γνωστά , μέχρι σήμερα , όρια.