Η ιστορία των lifestyle hotels αρχίζει στις αρχές του 80 όταν ο Ian Schrager χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο boutique hotel για το πρώτο του ξενοδοχείο, το Morgans στη Νέα Υόρκη. Στους Eυρωπαίους πρωτοπόρους περιλαμβάνεται και το Blakes Hotel της Anouska Hempel στο Λονδίνο, το οποίο λειτούργησε το 1980.
Από τότε, παρά τις συχνές αναφορές για μείωση του είδους, ο αριθμός των lifestyle hotels…
(ή τουλάχιστον όσων αυτοαποκαλούνται lifestyle ή boutique) έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ αυξάνεται και η επιρροή τους στα κλασικά ξενοδοχεία. Ο κλάδος αυτός συνεχίζει να διαφοροποιείται και να εξελίσσεται και μια μεγάλη ποικιλία ειδών lifestyle έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη της Ευρώπης.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο όρος lifestyle hotel αποτελεί «ομπρέλα» για ξενοδοχεία πόλης, boutique, designer και άλλα θεματικά ξενοδοχεία. Παραδοσιακά, οι ιδιοκτησίες lifestyle είναι μικρές, πρόκειται για εξειδικευμένα ξενοδοχεία που αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι στον τομέα των ξενοδοχείων πολυτελείας. Μικρά σε μέγεθος αλλά πολυτελή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ομορφιά, με κατασκευαστικές και επενδυτικές λεπτομέρειες. Η φιλοσοφία τους είναι « the best of everything, no matter what the expense», που το εξηγούμε «το καλύτερο από οτιδήποτε, ασχέτως κόστους». Σήμερα, ακόμα και μεγάλες αλυσίδες προσπαθούν να εντάξουν τη μοναδικότητα των boutiques στις μονάδες τους, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τα γούστα των καταναλωτών τους. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει κάπως το σαφή διαχωρισμό των μονάδων.
Το ξενοδοχείο boutique.
Πρόκειται για το είδος του ξενοδοχείου που έδειξε πρώτο πόσο σημαντική ήταν η πνευματικότητα στην διακόσμηση και την επίπλωση των εσωτερικών χώρων. Ήταν εκείνο που εισήγαγε πρώτο την θεματική διαφοροποίηση μεταξύ των δωματίων, αλλά και των υπόλοιπων χώρων. η οποία ήταν η αφορμή για να βρει εφαρμογή το interior design στο ξενοδοχείο και να δημιουργήσει την τάση hotel design.
Boutique, για τους ξενοδόχους, θεωρείται ένα ξενοδοχείο με λίγα δωμάτια. Ένας μικρός και εύκολα προσδιορίσιμος χώρος που γρήγορα εξοικειώνει τον επισκέπτη με το νέο του περιβάλλον και δημιουργεί την αίσθηση ενός ζεστού και φιλικού ξενώνα. Για τον παραπάνω λόγο τα ξενοδοχεία αυτά προτιμώνται από πολυταξιδεμένους νέους επιχειρηματίες που χρειάζονται ένα οικείο και ζεστό χώρο να τους υποδέχεται μακριά από το σπίτι τους.
Χαρακτηριστικά τους είναι ο μικρός αριθμός δωματίων (με λιγότερα από 50 δωμάτια, τα περισσότερα έχουν μεταξύ 20 και 30) και η θεματική διαφοροποίηση ως προς την διακόσμηση του καθενός. Διαθέτουν προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό (cd, dvd players, ραδιόφωνο, Wi-Fi lcd και plasma τηλεοράσεις, κ.τ.λ.), ο οποίος καλύπτει πλήρως την εξάρτηση του σημερινού ανθρώπου από την τεχνολογία και είναι άκρως απαραίτητος για πελάτες έρχονται για επαγγελματικούς λόγους στο ξενοδοχείο και εργάζονται σε αυτό κατά την παραμονή τους.
Τα δωμάτια στα boutique ξενοδοχεία είναι συνήθως μικρά και καθένα έχει την δική του ταυτότητα. Αυτό σημαίνει πως τα χρώματα, τα υφ άσματα, τα διακοσμητικά στοιχεία κ.ο.κ. έχουν επιλεχθεί βάσει διαφορετικής καλλιτεχνικής έμπνευσης στο καθένα. Το αισθητικό αποτέλεσμα του κάθε δωματίου μπορεί να διαφέρει εντελώς από τα υπόλοιπα ή και να μοιάζει με αυτά, στην περίπτωση που όλα έχουν σχεδιαστεί υπό ένα κοινό αρχικό concept. Κάποια boutique ξενοδοχεία δεν έχουν υιοθετήσει τις σύγχρονες απόψεις της αισθητικής, βάσει της οποίας οι χώροι εξοπλίζονται και διακοσμούνται με τα πιο καινούργια προιόντα design. Προτιμούν την κλασικότητα στο στυλ και χρησιμοποιούν πιο συμβατικά αντικείμενα και έπιπλα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η διαμόρφωση της αισθητικής των χώρων δεν αποτελεί ένα από τα βασικότερα μελήματα του ξενοδοχείου. Ακόμα και όταν το interior design ακολουθεί πιο κλασικές λύσεις, η δημιουργία ατμόσφαιρας με αφηγηματικό περιεχόμενο είναι πάντα το πολυτιμότερο ζητούμενο για τον σύγχρονο επισκέπτη.
Τα boutique hotels βρίσκονται σε μεγάλες μητροπόλεις, σε εύπορες συνήθως συνοικίες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη μόδα.
‘Eρευνα της εταιρείας Pricewaterhouse Coopers (PWC) για την αγορά των lifestyle hotels
Tο μυστικό των ξενοδοχείων lifestyle είναι απλό: είναι συντονισμένα με τις ανάγκες του νέου, σύνθετου καταναλωτή
Σύμφωνα με την έρευνα, αυτού του είδους τα ξενοδοχεία είναι ακόμα μια πολύ ισχυρή ιδέα κυρίως γιατί οι καταναλωτές απαιτούν νέα προϊόντα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής τους αποδεικνύει ότι ξενοδοχεία με πιο συντηρητικό ύφος, απλά δεν είναι αρκετά για αυτούς.
Σύμφωνα με την έρευνα της PWC, η εξέλιξη του ευρωπαϊκού κλάδου των αποκαλούμενων lifestyle hotels αναμένεται θεαματική και μάλιστα επηρεάζει ολόκληρη την ξενοδοχειακή βιομηχανία, θέτοντας νέα πρότυπα στο design. Η εταιρεία επισημαίνει ότι ο κλάδος αυτών των ξενοδοχείων στην Ευρώπη βρίσκεται στην καλύτερή του φάση. Ο αριθμός δωματίων έχει αυξηθεί κατά 10% από το 2003 και ο αριθμός ξενοδοχείων σημειώνει άνοδο κατά 13%.
Τα σχέδια του μέλλοντος κάνουν λόγο για 5.000 επιπλέον δωμάτια που θα κατασκευαστούν μέχρι το 2008. Η PWC τονίζει ότι οι καταναλωτές υποδέχονται με ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη, αφού ο κλάδος των lifestyle ξενοδοχείων αναπτύσσεται μέσα από τις νέες ιδέες και τους νέους καταναλωτές, και παρασύρει ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας μαζί του. Τα lifestyle και τα boutique ξενοδοχεία προσφέρουν στους πελάτες εμπιστοσύνη, καινοτομία, φαντασία, και κυρίως ποιότητα.
Από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι :
…οι 25 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στην Ευρώπη διαθέτουν 133 lifestyle ξενοδοχεία με 11.650 δωμάτια.
… Το 70% του ευρωπαϊκού καταλόγου του 2005 του περιοδικού Conde Nast είναι ξενοδοχεία lifestyle.
Τέτοια ξενοδοχεία υπάρχουν στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μεγ. Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, τόσο σε αστικές όσο και σε παραθεριστικές τοποθεσίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Bulgari στο Μιλάνο, το Drake στο Μπράιτον, το FirmdaleΥs Soho στη Βρετανία, το Puro στη Μαγιόρκα, το Mykonos Theoxenia στην Ελλάδα, το DerbyΥs Hotel Urban στη Μαδρίτη ή το Townhouse12 στο Μιλάνο. Όμιλοι ξενοδοχείων lifestyle είναι μεταξύ άλλων οι Sorat, Malmaison, Scotsman,
Sol Melia, Innside and Derby, Stein Group, the Eton Group, Alias και Myhotel. Στις νέες εισόδους θα πρέπει να αναφερθούν ο ισπανικός όμιλος Silken Hoteles, με δύο boutique και 385 δωμάτια και η γερμανική αλυσίδα Loock με τρία ξενοδοχεία και 175 δωμάτια.
To 50% των πελατών είναι επαναλαμβανόμενοι. Τέλος, σημείωσαν ετήσια αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 4% από 1999-2004, και 1% ετήσιο κέρδος στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά την ίδια περίοδο. Η διευθύντρια ερευνών της PWC, κα Liz Hall, επεσήμανε ότι μια ερώτηση κλειδί είναι το πόσοι ακριβώς καταναλωτές εκτιμούν και είναι συνεπώς έτοιμοι να πληρώσουν για τις εμπειρίες που προσφέρει ένα lifestyle ξενοδοχείο, ειδικά όταν όλοι κάνουν λόγο για τη μείωση του κόστους. Η ίδια απαντά ότι η επιτυχία του τομέα απεικονίζει τις δυνατότητές της να δώσει στον πελάτη ακριβώς αυτό που θέλει.
Γιατί οι πελάτες επιλέγουν να μείνουν σε lifestyle hotel;
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ξενοδόχοι ερωτήθηκαν γιατί οι πελάτες τους επιλέγουν να μείνουν σε lifestyle hotel. Απάντησαν ότι μεταξύ των λόγων είναι το πάρα πολύ καλό σέρβις και η ευκαιρία να μείνουν σε μονάδες με πολύ στυλ, ενώ παράγοντες όπως η δυνατότητα απομόνωσης και οι μικρότερες και πιο «ζεστές» μονάδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους. Επίσης, οι πελάτες αναζητούν και μια καλύτερη σχέση τιμής – υπηρεσιών και τους αρέσει να τους αναγνωρίζουν και να τους εκτιμούν.
Ηλικιακό προφίλ
Περίπου το 70% των πελατών των lifestyle hotels είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μεταξύ 35-44 ετών. Περίπου το 23% των πελατών είναι από 25 έως 34 ετών. Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των πελατών του Σαββατοκύριακου και των καθημερινών είναι πολύ μικρές.
Οι φωτογραφίες είναι απο το ξενοδοχείο Europa στη Λευκωσία που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε boutique hotel
Πηγές:
http://courses.arch.ntua.gr/fsr/124398/pisti.pdf.