Πολλά έχουν λεχθεί για χρηματοδοτήσεις από ξένους παράγοντες, κυρίως Αγγλο-Αμερικανούς, την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος, με σκοπό την αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Μια «έρευνα» μέσω του διαδυκτίου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από όλες σχεδόν τις απόπειρες βρίσκεται η Αμερική.
Καταρχήν να πώ ότι η εισαγωγή κονδυλίων , με τον ένα ή άλλο τρόπο, την περίοδο εκείνη γινόταν μέσω πολλών εταιριών, οργανώσεων, ιδρυμάτων και κάτω από διαφορετικές «μάσκες»Μία απ’αυτές τις εταιρίες ήταν και η PRIO. Ότι παραθέτω πιο κάτω είναι από προσωπική έρευνα στο διαδύκτιο.
Ανάληψη δράσης
Η PRIO είναι Νορβηγική εταιρία και τα αρχικά της σημαίνουν (PeaceResearchInstituteOslo) Με βάση το καταστατικό της, το 13% των χρηματοδοτήσεων της προέρχεται από το Συμβούλιο Ερευνών της Νορβηγίας ενώ το υπόλοιπο 87% από την Νορβηγία και το εξωτερικό, περιλαμβανομένου και του ΥΠΕΞ, του Υπουργείου ΄Αμυνας, το Νορβηγικό Συμβούλιο ΄Ερευνας, τα Ηνωμένα ΄Εθνη και άλλες πηγές(!)”. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1997 έχοντας σαν σκοπό την επαναπροσέγγιση επιχειρηματιών από τις δύο κοινότητες. Στις πρώτες συναντήσεις , η λύση του Κυπριακού παρουσιάζεται ως καταλύτης στα διάφορα δικοινοτικά προβλήματα ενώ αργότερα, το 1999, δηλώνεται ότι «η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων εξαρτάται πρώτα από την εξεύρεση πολιτικής λύσης»Την ίδια χρονιά τα Ηνωμένα ΄Εθνη δέχθηκαν το PRIO να χρησιμοποιεί τα γραφεία του στο Λήδρα Πάλας για συναντήσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι δραστηριότητες το 1999 στόχευαν στην δημιουργία μιας υποδομής διατηρώντας και μεγεθύνοντας το δίκτυο των διασυνδέσεων και επαφών και προετοιμάζοντας για τον πρώτο διάλογο που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2000 στην Νορβηγία. Το 2000 και 2001 οι εργασίες του νέου αυτού Φόρουμ για Διάλογο με Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους επεκτάθηκε και ανέλαβε ένα μεγάλο πρόγραμμα συζητώντας και εναλλακτικές απόψεις για συνταγματικές διευθετήσεις βασισμένες στην πείρα άλλων χωρών. Το 2000 η ομάδα επιχειρήσεων επανασυστάθηκε και συνάντησε τους Προέδρους αμφοτέρων, της Δημοκρατίας της Κύπρου και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».ToPRIO ανέλαβε ένα μεγαλύτερο δημόσιο ρόλο στην συζήτηση και στις δύο πλευρές της Κύπρου για τους τρόπους εξεύρεσης λύσης… Στην Κύπρο το γραφείο του PRIO ηγείται η Γιούλη Τάκη και η Εμινέ Ερκ ως αντιπρόσωποι του οργανισμού.
Η προετοιμασία του εδάφους
Προτού παρουσιαστεί το ‘Σχέδιο Ανάν’ έλαβε χώρα στην Αθήνα μεταξύ 22-23 Οκτωβρίου 2002 μία ουτω καλούμενη «ιδιωτική συνάντηση» με διοργανωτή το PRIO. Στην συνάντηση εκείνη προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν ορισμένοι «επιλεγμένοι» Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι που όπως αποδείχθηκε μετά έχαιραν πλήρους «εμπιστοσύνης» από τους διοργανωτές
Από Ε/Κ πλευράς πήραν μέρος οι:
Καίτη Κληρίδου
Τάκης Χατζηδημητρίου
Χρίστος Στυλιανίδης και
Ανδρούλα Βασιλείου.
Και από Τ/Κ πλευράς οι:
Μουσταφά Ακκιντσή
Βετάτ Σελίκ
Αλί Ερέλ
Κουτλάι Ερκ.
Απλά να σημειωθεί ότι στο πρακτικό της 23 Οκτωβρίου 2002, αναφέρονται τα κατεχόμενα ως Τ.Δ.Β.Κ και ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τους όρους του πρακτικού.
Η ενημέρωση
ΤO 2003 πριν από τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν, διανεμήθηκαν δωρεάν με ημερήσιες εφημερίδες της Κύπρου, δύο πράσινα βιβλιάρια. Το ένα έφερε τον τίτλο “Το Σχέδιο Ανάν: Οδηγός για τον Πολίτη“, ενώ το άλλο έφερε τον τίτλο “Το Καθεστώς της Περιουσίας στο Σχέδιο Ανάν: Οδηγός για τον Πολίτη“. Τα δύο έντυπα διανέμονταν τόσο στην ελληνική, όσο και στην τουρκική γλώσσα και είχαν ως στόχο, σύμφωνα με τους συντάκτες τους, να παρουσιάσουν μια “αντικειμενική και κατανοητή“ περίληψη των βασικών αρχών του σχεδίου Ανάν, ώστε να διευκολύνει όσους επιθυμούσαν να διαμορφώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις στηριγμένες σε “ακριβή και ανεξάρτητη πληροφόρηση“. Τα δύο έντυπα εκδίδονταν φυσικά από την PRIO και χρηματοδοτούνται από τον Αμερικανικό Οργανισμό για τη Διεθνή Ανάπτυξη και το Πρόγραμμα Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών, μέσω των UNOPS.
Ο MeteHatay και οι έποικοι
Ένας από τους τέσσερις συγγραφείς του “αντικειμενικού“ αυτού πονήματος του PRIO ήταν και ο MeteHatay, ο οποίος είναι καθηγητής δύο “πανεπιστημίων“ των κατεχομένων περιοχών. OHatay εξακολουθεί να είναι και σήμερα ένας από τους μόνιμους ερευνητές και επικεφαλής του γραφείου προγραμμάτων της διεθνούς οργάνωσης PRIO στη Λευκωσία. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2005 στο Λήδρα Πάλλας (βλ. για τη συνάντηση Bahceli, S., “Howshouldwecountthesettlers“ στην εφημερίδα CyprusMail), ο Hatay υπό την ιδιότητά του ως ερευνητής του PRIO, παρουσίασε τη μελέτη του αναφορικά με τους εποίκους. Σύμφωνα με τις “αποκαλύψεις “ του ερευνητή του PRIO, οι Τούρκοι έποικοι στα κατεχόμενα δεν υπερβαίνουν τις 35.000 πρόσωπα. Όλοι οι υπόλοιποι Τούρκοι που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές είναι, κατά τον Hatay, απλώς περαστικοί ή τουρίστες. Επομένως, το ζήτημα των εποίκων συνιστά κατά τον Hatay, ένα “μύθευμα“ και μια μορφή “δαιμονοποίησης“ της ελληνοκυπριακής πλευράς και δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Pax Americana
Να σημειώσω ακόμα ότι :Μέσα στα πλαίσια της διεθνούς δράσης της PRIO το 1997 στο Οσλο διοργανωθηκε το Διεθνες συνεδριο της .Στο συνεδριο αυτο καταγραφηκαν τα σχεδια για την ειρηνη που προωθουσαν οι ΗΠΑ με συνεργασια με την Μεγαλη Βρεττανια. Μεταξύ άλλων, με την παρουσίαση ακόμα και χαρτών , παρουσιάζεται το σχέδιο δημιουργίας του τόξου ΗΠΑ-Ην.Βασίλειο-Τουρκία-Ισραήλ. Συγκεκριμένα, «Το συμπλεγμα ΕΕ-Τουρκιας συνεπικουρουμενο απο την ισχυ του κρατους του Ισραηλ (ηδη στρατηγικου συμμαχου της Τουρκιας ) επιτρεπει σε ΗΠΑ και Ην.Βασίλειο τον πληρη ελεγχο ολοκληρης της Ανατολικης Μεσογειου ,χωρου ο οποιος παρουσιαζει εξαιρετικο γεωπολιτικο-γεωοικονομικο ενδιαφερον εφοσον αλλωστε εντος αυτου του χωρου,θα υλοποιηθει μεγαλο μερος του φαινομενου της παγκοσμιοποιησεως»