Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας Κύπριος που να μην έχει επισκεφτεί, έστω και για μια φορά , την ιστοσελίδα της ΑΤΗΚ. Τη γνωστή http://www.cytanet.com.cy/. Είναι ο κυριότερος παροχέας υπηρεσιών της Κύπρου στο διαδύκτιο. Παρόλ’αυτα εξακολουθεί να είναι ίσως η πιο άσχημη Κυπριακή ιστοσελίδα του διαδυκτίου.
Το πρώτο πρόβλημα είναι η έλλειψη ιεράρχησης των πληροφοριών. Δευτερεύοντες πληροφορίες (όπως η εκπαίδευση στην Κύπρο ή τα γεγονότα που χρηματοδότησε η ΑΤΗΚ) βρίσκονται δίπλα δίπλα με τις «κίτρινες σελίδες» ή με τις ιστοσελίδες που φιλοξενεί (host). Οι βασικές πληροφορίες , όπως να δεις το e-mail σου ή να βρείς τις ρυθμίσεις για το Outlook και για pop3, είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν. Εξάλλου τα δεκάδες banners που αναβοσβήνουν , κινούνται και στριφογυρίζουν μπροστά σου δεν σε αφήνουν να συγκεντρωθείς. Το μέγεθος και το χρώμα των τίτλων ή των συνδέσμων δεν έχει καμια σχέση με τη σημασία της πληροφορίας.
Δευτερο βασικό πρόβλημα είναι η γλώσσα. Σε ιστοσελίδες αυτού του τύπου, υπάρχουν συνήθως δυο γλώσσες. Η γλώσσα της χώρας και μια δεύτερη (πχ Αγγλικά). Στην περίπτωση της cytanet η γλώσσα δεν είναι ούτε Αγγλική ούτε Ελληνική. Είναι και οι δύο (!!!) Το πιο περίεργο είναι οι περιπτώσεις εκείνες όπου ο τίτλος του παραθύρου είναι αγγλικός και το περιεχόμενο στα Ελληνικά ή το αντίθετο( πχ FASHION AND BEAUTY ή MEDICAL NEWS) Ξέχασα να πώ επίσης ότι οι τίτλοι είναι οι μισοί με κεφαλαία και οι μισοί με πεζά γράμματα.
Το τρίτο πρόβλημα είναι τα χρώματα και το στυλ της σελίδας που βασικά είναι ανύπαρκτο. Υπάρχει μια γκάμα χρωμάτων λες και πρόκειται για δειγματολόγιο της peletico. Χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο, υπάρχουν θερμά, ψυχρά χρώματα, παστέλ και έντονα, άλλοτε πλακάτα και άλλοτε με διακυμάνσεις. Κάποτε είναι χρωματιστό το banner ενός παραθύρου και κάποτε ο τίτλος. Κάποτε το φόντο του παραθύρου είναι άσπρο και κάποτε χρωματιστό.
Και τέλος , τα μενού. Δεν ξέρεις ποια λέξη είναι σύνδεσμος και ποια όχι. Πρέπει να περάσει τον κέρσορα από πάνω. Κάποια παράθυρα χωράνε όλο το περιεχόμενο ενώ κάποια άλλα είναι ελάχιστα πιο μικρά και έχουν σαν αποτέλεσμα αχρείαστα scrollers. Ακόμα και το γνωστό «read more» ή «περισσότερα» ελληνιστί , υπάρχει σε τρεις διαφορετικές εκδοχές.. «Read more» , «View Detailed information» και «More info»
Γενικά ένα τσίρκο του web design. Μια κουραστική σελίδα που δίνει την εντύπωση ότι είναι ακόμα σε δοκιμαστική μορφή. Μόνο που είναι έτσι για πολλά χρόνια. Και ενώ το διαδύκτιο προχωρά και ο σχεδιασμός γίνεται καθημερινά όλο και πιο εύκολη υπόθεση, η ιστοσελίδα της cytanet είναι ακόμα άσχημη.