Η τέχνη είναι λοιπόν άχρηστη!
Αυτό είναι εν ολίγοις το συμπέρασμα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Δεν μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς η πρόσφατη απόφαση του να “εξαφανίσει” από την Μέση Εκπαίδευση τα μαθήματα της Τέχνης και της Μουσικής με εξαίρεση 2 περιόδους στην Α´ γυμνασίου (!)
Τα μαθήματα που ακριβώς θα μπορούσαν να δώσουν μια συναισθηματική-ψυχολογική στήριξη στην εύθραυστη εφηβεία των μαθητών, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε σήμερα, στοχοποιουνται από την οικονομική κρίση και με μια μονοκονδυλιά διαγράφονται από το εκπαιδευτικό σύστημα.
Δεν υπάρχει βλέπεται ούτε χώρος ούτε χρόνος για την αισθητική παιδεία στα σχολεία μας. Ο ψυχικός πλούτος, η μαγεία της δημιουργικότητας, η καλλιέργεια του πνεύματος, θεωρούνται πλέον περιττά στο νέο Εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, του οποίου η αποστολή έχει περιοριστεί στην δημιουργία χαμηλόμισθων υπαλλήλων και εργατών, όπως πολύ σωστά επισημαίνουν στις ανακοινώσεις τους οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί. Στα εκκολαπτήρια των φτηνών εργατικών του Ευρωπαικού Νότου, τα μαθήματα της Τέχνης και της Μουσικής είναι ουσιαστικά αχρείαστα. Το πάλαι ποτέ λίκνο του πολιτισμού αφαιρεί από την εκπαίδευση των μελλοντικών πολιτών του, την αισθητική καλλιέργεια. Σαν μια προσχεδιασμένη κίνηση μετά το κλείσιμο και της ΕΡΤ, η κυβέρνηση προχωρεί και κόβει οριστικά τον ομφάλιο λώρο με την κριτική σκέψη την πνευματικότητα και τη δημιουργική έκφραση. Μια κοινωνία που ευνουχίζει πνευματικά τα παιδιά της στο χειρουργικό τραπέζι των “οδυνηρών” οικονομικών μέτρων, ουσιαστικά σφραγίζει με τον πιο σίγουρο τρόπο την πορεία της προς τον αφανισμό.
Όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν μπορούν όμως και δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Ανάλογες πολιτικές αποφάσεις είναι σχεδόν σίγουρο πως θα παρθούν σύντομα και στην Κύπρο από το δικό μας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ήδη η γραμμή που χαράσσεται από το Υπουργείο διαφαίνεται πιο “τεχνοκρατική”. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ήδη από πέρσι , στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το μάθημα της τέχνης έλαμψε με την απουσία του και ως υποχρεωτικό και ως επιλεγόμενο μάθημα από τα προτεινόμενα διδακτικά προγράμματα των Λυκείων.
Καθόλου τυχαία επίσης δεν είναι ούτε η κατά μέτωπο επίθεση που δέχεται η Μέση εκπαίδευση από την Τεχνική εκπαίδευση ειδικά στα καλλιτεχνικά μαθήματα. Βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος, οι εκπαιδευτές της Τεχνικής εκπαίδευσης απαιτούν ούτε λίγο ούτε πολύ, να “αντικαταστήσουν” τους καθηγητές-καλλιτέχνες, στα εικαστικά μαθήματα των Λυκείων .Με την ανοχή του Υπουργείου, ζητούν να καταργήσουν τη φιλοσοφία της γενικής εκπαίδευσης και καλλιέργειας που προσφέρει το Ενιαίο Λύκειο, και να την αντικαταστήσουν με την τεχνική και εργαστηριακή εξειδίκευση της Τεχνικής σχολής. Θέλουν ουσιαστικά την κατάργηση της αισθητικής παιδείας που καλλιεργείται στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης και στη θέση της προτείνουν τη στείρα και στεγνή προετοιμασία μελλοντικών τεχνιτών και εργατών.
Ο Ευρωπαϊκός Νότος αλλάζει. Γίνεται σταδιακά η περιφερειακή βιομηχανική ζώνη της μητροπολιτικής Ευρώπης. Το χαλάκι στην εξώπόρτα του Ευρωπαϊκού Βορρά. Και εδώ, στις “φαβέλες”της γηραιάς ηπείρου , δεν υπάρχει χώρος ούτε για καλλιτέχνες ούτε για ποιητές. Ούτε ακόμα για κριτικά σκεπτόμενους ενεργούς πολίτες. Από τώρα και στο εξής, εδώ θα γεννιούνται μόνο τεχνίτες και εργατουπάλληλοι. Χωνέψτε το συμπολίτες! Η Τέχνη είναι άχρηστη!