Μαθαίνουμε λοιπόν πως στους “δυσπαργούντες συμπολίτες μας” συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, η νεολαία του ΑΚΕΛ, η νεολαία της ΕΔΟΝ και το σωματείο της Ομόνοιας. Η ανικανότητα των πολιτικών μας να βάλουν το κοινό καλό πάνω από το κομματικό, είναι σε ένα μεγάλο βαθμό και ο λόγος που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Η Ομόνοια καλεί τώρα την παρούσα κυβέρνηση να μην την εμπλέκει σε μικροκομματικά παιχνίδια. Ξεχνά το γεγονός πως μέχρι πέρυσι, αυτά τα μικροκομματικά παιχνίδια ήταν εκείνα που της έδιναν τελικά, τα γνωστά “τσεκκούθκια” απο το “ταμείο αλληλεγγύης” του Προεδρικού.
Κατηγορεί ο Άντρος Κυπριανού πως επιχειρείται αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Κάθε φορά που βγάζουμε στη φόρα τις βρομιές των άλλων, γινόμαστε άξιοι υπερασπιστές του απλού πολίτη και περιφέρουμε στα κομματικά πρωτοσέλιδα τον θρίαμβο μας γυρεύοντας δάφνες και ψήφους. Κάθε φορά όμως που βγαίνουν στη φόρα οι δικές μας βρομιές, τότε είναι προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Φυσικά, μεγαλύτερη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης αποτελούν οι δηλώσεις του Α. Κυπριανού πως και άλλες κυβερνήσεις το έχουν κάνει και πως είναι σίγουρος πως και η παρούσα κυβέρνηση την ίδια τακτική θα ακολουθήσει. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία περί τούτου. Μήπως όμως αυτό μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να αιτιολογήσει, ή ακόμα χειρότερα, να δικαιολογήσει, τα φαινόμενα ημετεροκρατίας και πολιτικής σύψης που βγαίνουν στην επιφάνεια; Απο πότε δηλαδή δικαιούμαι να παρανομώ επειδή παρανόμησαν κι άλλοι. Δεν καταλαβαίνουν πως τέτοιες αντιλήψεις μας φέρνουν ξανά πίσω στον φαύλο κύκλο της διαφθοράς; Όταν ένα τέτοιο επιχείρημα προβάλλεται ξανά και ξανά από τους πολιτικούς μας ως δικαιολογία και ως απάντηση στις τριτοκοσμικές κουμπαροκρατίες μας, είναι θέμα χρόνου αυτό να γίνει γενική αντίληψη και τρόπος ζωής για την κοινωνία μας γενικότερα.
“Ο Γ.Εισαγγελέας γνώριζε”, λέει ο Στεφάνου, “δέν γνώριζα!” φωνάζει ο Πέτρος Κληρίδης. “Η Γενική ελέγκτρια γνώριζε” λέει το ΑΚΕΛ, “δέν είχα ιδέα!” λέει η Χ.Γιωρκάτζη. Όπως και με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά σκάνδαλα της κοινωνίας μας, μεταφέρουμε το πρόβλημα στη γνωστή διαμάχη του γνώριζα-δεν γνώριζα ! Θεωρούμε δηλαδή, και έμμεσα αποδεχόμαστε, πως μοναδικός ένοχος είναι εκείνος που γνώριζε και αθώος εκείνος που δεν γνώριζε. Έτσι εκείνο που απομένει δέν είναι να αποδείξεις την αθωότητα σου, αλλά απλά να αποδείξεις ότι δεν γνώριζες. Περιμένω να δώ πότε σ’αυτό τον τόπο θα τιμωρηθεί επιτέλους παραδειγματικά κάποιος επειδή ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ενώ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ! Εάν δηλαδή το ΑΚΕΛ αποδείξει πως ο Γ. Εισαγγελέας και η Γ. Ελέγκτρια γνώριζαν για την ύπαρξη του περιβόητου αυτού ταμείο σημαίνει πως δίκαια τα κομματικά παρακλάδια του ΑΚΕΛ λάμβαναν τα “τσεκκούθκια” τους; Εάν όχι, τότε γιατί το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα.
“Να γίνει ενδελεχής” έλεγχος ζητά ο Α.Κυπριανού, και μετά να κατηγορούν οι διάφοροι. Πολύ φοβάμαι όμως πως στην αργκώ της Κυπριακής πολιτικής, ενδελεχής έλεγχος και σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει το θέμα, είναι το συνθηματικό για να σταλεί το θέμα στις Ελληνικές καλένδες! Όπως είπε και ο Γ.Παπανδρέου κάποτε “Όταν θέλεις να εξαφανίσεις ένα πρόβλημα, συγκρότησε μια επιτροπή για να το…μελετήσει” Και δυστυχώς, αυτός ο τόπος, από επιτροπές διερεύνησης έχει…πικρή πείρα!